Receptek |
Sütemények | Torták | Saláták | Italok |
Menü |
Túró-rudi
torta:
Hozzávalók:
krémhez:
tetejére
kb. 10 dkg étcsokoládé
egy kiskanál étolaj A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd megolvasztom kislábosban a csokit a tésztához. Gőz fölött kellene, de én csak simán, a gázon szoktam, természetesen nagyon lassan. Ha ez megvan, hagyom kicsit hűlni és közben kikeverem a vajat a cukorral, majd hozzáadom a tojást és a lisztet. Ebbe beleöntöm a folyékony, langyos csokit és az egész keveréket egy 18 cm-es kapcsos tortaformába öntöm. Kb. 20 perc alatt megsütöm. Míg a tészta sül, a tejszínt elkezdem melegíteni a zselatinnal, de épp csak addig, míg a zselésítő felolvad. Ezután hozzákeverem a cukrot, a citromhéjat, majd a túrót is. Ha kissé kihűlt a brownie, leszedem a tortaforma oldalát és a tésztát elválasztom a forma aljától is, hogy később könnyen át tudjam tenni a kész tortát egy tányérra. A brownie-t visszarakom a formába és így rákenem a túrókrémet, majd irány a hűtő. Ha már nem túl meleg a krém, a torta tetejére szánt csokit egy pici olajjal elkeverve megolvasztom, majd egyenletesen elosztva ráöntöm a tetejére. Érdemes pár órát hűteni tálalás előtt, hogy a zselatin és a csokimáz is szépen megdermedjen. Baunty
torta
A tésztához: 4 tojás, 25 dkg porcukor, 1 dl hideg víz, 15 dkg finomlisz, 1 csomag sütőpor, 4 dkg kakaópor A töltelékhez: 4 dl habtejszín, 1 csomag vaníliáscukor, 3-4 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, 20 dkg kókuszreszelék A mázhoz: 2 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 3 evőkanál kakaó, fél kiskanál őrölt fahéj, 1,5 dl tej, 2 dl hideg víz, 8 dkg vaj Elkészítés:
A tésztához a
tojások sárgáját a porcukorral habosra
keverem, a vizet apránként hozzáadom, majd
belekeverem a lisztet, sütőport és a kakaót.
Végül óvatosan beleforgatom a
tojásfehérjék felvert hajbát. Egy 24 cm
átmérőjű tortaforma alját kivajazzuk. (Fontos,
hogy az oldalát ne vajazzuk be, mert akkor nem jön fel a
tészta!) Előmelegített sütőben 170 fokon
tűzpróbáig (kb. 20 perc) sütjük. Hagyjuk
kihűlni, kiborítjuk a tortaformából, és
hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verem, és a vége felé hozzákeverem a cukrokat és a habfixálót, majd legvégén a kókuszt. A tortakorong tetejét kb. 1 cm vastagon levágjuk, majd a belsejét kikparjuk úgy, hogy kb 1 cm vastag perem maradjon. Beleöntjük a kókuszos tejszínt, a tetejét visszarakjuk rá, és berakjuk a hűtőbe. A mázhoz valókat a vaj kivételével egy lábosba tesszük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat. Amikor már szinte hideg, a tortát körbekenjük, majd hűtőben dermesztjük egy egész éjjelen át. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Fontos, hogy a máz nem lesz szilárd, hanem inkább puding állagú, ami jól jön a tömény kókuszhoz. |
Sütemények:
|
|
|
|
|
|
|
|