Receptek
E-Mail

Sütemények Torták Saláták Italok
    
                    Menü

                                                    
Túró-rudi torta:




Hozzávalók:
  • brownie-hoz:
  • 66 g étcsokoládé (nálam Tibi étcsoki)
  • 66 g vaj (nálam margarin)
  • 85 g cukor
  • 1 tojás
  • 36 g liszt
krémhez:
  • 25 dkg túró
  • 1 dl tejszín
  • 2,5 dkg porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 g zselatin
tetejére kb. 10 dkg étcsokoládé
egy kiskanál étolaj

A sütőt előmelegítem 180 fokra, majd megolvasztom kislábosban a csokit a tésztához. Gőz fölött kellene, de én csak simán, a gázon szoktam, természetesen nagyon lassan. Ha ez megvan, hagyom kicsit hűlni és közben kikeverem a vajat a cukorral, majd hozzáadom a tojást és a lisztet. Ebbe beleöntöm a folyékony, langyos csokit és az egész keveréket egy 18 cm-es kapcsos tortaformába öntöm. Kb. 20 perc alatt megsütöm.
Míg a tészta sül, a tejszínt elkezdem melegíteni a zselatinnal, de épp csak addig, míg a zselésítő felolvad. Ezután hozzákeverem a cukrot, a citromhéjat, majd a túrót is.
Ha kissé kihűlt a brownie, leszedem a tortaforma oldalát és a tésztát elválasztom a forma aljától is, hogy később könnyen át tudjam tenni a kész tortát egy tányérra.
A brownie-t visszarakom a formába és így rákenem a túrókrémet, majd irány a hűtő. Ha már nem túl meleg a krém, a torta tetejére szánt csokit egy pici olajjal elkeverve megolvasztom, majd egyenletesen elosztva ráöntöm a tetejére. Érdemes pár órát hűteni tálalás előtt, hogy a zselatin és a csokimáz is szépen megdermedjen.

Baunty torta



    A tésztához:
    4 tojás, 25 dkg porcukor, 1 dl hideg víz, 15 dkg finomlisz, 1 csomag sütőpor, 4 dkg kakaópor
    A töltelékhez:
    4 dl habtejszín, 1 csomag vaníliáscukor, 3-4 evőkanál porcukor, 2 csomag habfixáló, 20 dkg kókuszreszelék
    A mázhoz:
    2 evőkanál liszt, 15 dkg cukor, 3 evőkanál kakaó, fél kiskanál őrölt fahéj, 1,5 dl tej, 2 dl hideg víz, 8 dkg vaj
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját a porcukorral habosra keverem, a vizet apránként hozzáadom, majd belekeverem a lisztet, sütőport és a kakaót. Végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjék felvert hajbát. Egy 24 cm átmérőjű tortaforma alját kivajazzuk. (Fontos, hogy az oldalát ne vajazzuk be, mert akkor nem jön fel a tészta!) Előmelegített sütőben 170 fokon tűzpróbáig (kb. 20 perc) sütjük. Hagyjuk kihűlni, kiborítjuk a tortaformából, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez a tejszínt kemény habbá verem, és a vége felé hozzákeverem a cukrokat és a habfixálót, majd legvégén a kókuszt. A tortakorong tetejét kb. 1 cm vastagon levágjuk, majd a belsejét kikparjuk úgy, hogy kb 1 cm vastag perem maradjon. Beleöntjük a kókuszos tejszínt, a tetejét visszarakjuk rá, és berakjuk a hűtőbe.
A mázhoz valókat a vaj kivételével egy lábosba tesszük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levéve beledobjuk a vajat. Amikor már szinte hideg, a tortát körbekenjük, majd hűtőben dermesztjük egy egész éjjelen át. Forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük. Fontos, hogy a máz nem lesz szilárd, hanem inkább puding állagú, ami jól jön a tömény kókuszhoz.

Sütemények:

  • Hamis somlói
  • Tiramisu
  • Túrós-meggyes piskótafantázia



Torták:

  • Túró-rudi torta
  • Baunty torta



Saláták:

  • csirkesaláta receptek
  • juhtúrós csirkesaláta
  • Camembertes saláta csirkehússal
  • Könnyű csirkesaláta
  • Csirkesaláta



Italok:

  • Tiramisu kávé
  • Csíkos kávé recept házilag
  • Eperlimonádé recept
  • Forró csokoládés colada recept